Potrzebne produkty:
250 g margaryny
500 g mleka w proszku (4 szklanki)
125 ml wody
6 łyżek kakao (naturalne)
450 g cukru (można zastąpić cukrem pudrem)
6 paczek herbatników (najlepiej delikatnych)
Krok 1:
Do rondelka wlewamy wodę,
wrzucamy masło.
Czekamy aż masło się rozpuści,
a następnie wsypujemy cukier lub cukier puder.
Czekamy aż cukier się rozpuści.
Dodajemy kakao
(wszystko podgrzewamy na lekkim ogniu)
Odstawiamy masę by przestygła
Krok 2:
Z 6 paczek herbatników bierzemy 5,
niecałe herbatniki wkładamy do malaksera.
Jeżeli nie mamy malaksera
wkładamy herbatniki do woreczka foliowego
i kruszymy je tłuczkiem.
Następnie przekładamy herbatniki do miski.
Krok 3:
Do herbatników wlewamy przestudzoną masę,
którą wcześniej zrobiliśmy.
Wsypujemy mleko w proszku,
i wszystko miksujemy za pomocą miksera.
Krok 4:
Formę keksową (prostokątną)
wykładamy papierem do pieczenia,
a następnie wykładamy ją masą do połowy formy.
Następnie wkładamy w masę pozostałe herbatniki w całości.
Wykładamy formę następną warstwą masy.
Ważne aby masę dobrze docisnąć!!!!
Nie może być żadnych "pustych" miejsc!!
Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Krok 5:
Wyjmujemy blok z formy,
zdejmujemy papier i kroimy na kawałki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz