sobota, 15 października 2011

Blok Czekoladowy

  

Potrzebne produkty:
250 g margaryny
500 g mleka w proszku (4 szklanki)
125 ml wody
6 łyżek kakao (naturalne)
450 g cukru (można zastąpić cukrem pudrem)
6 paczek herbatników (najlepiej delikatnych)


Krok 1:
Do rondelka wlewamy wodę, 
wrzucamy masło.
Czekamy aż masło się rozpuści,
a następnie wsypujemy cukier lub cukier puder.
Czekamy aż cukier się rozpuści.
Dodajemy kakao
(wszystko podgrzewamy na lekkim ogniu)
Odstawiamy masę by przestygła

Krok 2:
Z 6 paczek herbatników bierzemy 5,
niecałe herbatniki wkładamy do malaksera.
Jeżeli nie mamy malaksera
wkładamy herbatniki do woreczka foliowego 
i kruszymy je tłuczkiem.
Następnie przekładamy herbatniki do miski.

Krok 3:
Do herbatników wlewamy przestudzoną masę, 
którą wcześniej zrobiliśmy.
Wsypujemy mleko w proszku,
i wszystko miksujemy za pomocą miksera.

Krok 4:
Formę keksową (prostokątną)
wykładamy papierem do pieczenia,
a następnie wykładamy ją masą do połowy formy.
Następnie wkładamy w masę pozostałe herbatniki w całości.
Wykładamy formę następną warstwą masy.
Ważne aby masę dobrze docisnąć!!!!
Nie może być żadnych "pustych" miejsc!!
Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.


Krok 5:
Wyjmujemy blok z formy,
zdejmujemy papier i kroimy na kawałki

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz